Case Memoriale

Casa memorială „Mihail Sadoveanu”  este un muzeu memorial înființat în anul 1987 în municipiul Falticeni, jud. Suceava în casa în care a trăit între 1909-1918 scriitorul român Mihail Sadoveanu. 

Casa "Vasile Pogor" - construita in anul 1850 de vornicul Vasile Pogor, casa a devenit proprietatea fiului acestuia, Vasile V. Pogor (1833 – 1906), publicist, poet si primar al Iasilor, unul dintre cei cinci fondatori ai Societatii Junimea (alaturi de Titu Maiorescu, P.P. Carp, Th. Rosetti si Iacob Negruzzi). In aceasta casa, numita si Casa cu ferestre luminate (pentru ca a fost una dintre primele case din Iasi iluminata cu energie electrica) se intruneau membrii acestei societati, a carei revista a fost Convorbiri literare. 

Casa memoriala "Veronica Micle" - construita in prima jumatate a secolului al XIX-lea din lemn si caramida, in cel mai autentic stil romanesc, cu tinda si trei incaperi la strada, casa a fost lasata in posesia Veronicai Micle ca zestre si mostenire de la parintii sai. In anul 1886 casa este donata Manastirii Varatic, fiind folosita de maicile care primeau ingrijire la Spitalul din Targu Neamt. 

Casa memoriala "Ion Creanga" - construita in 1830 de catre Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor, casa in care s-a nascut si a copilarit Ion Creanga a fost amenajata ca muzeu in anul 1951. Devenita unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, aceasta reprezinta, dincolo de semnificatia sa istorico-literara si sentimentala, un produs cert al arhitecturii populare specifice perioadei si ariei etno-culturale in care se incadreaza. 

Casa Memoriala "Moş Ion Roată" - reprezinta o casa taraneasca de sfarsit de secol XIX. Aici s-a amenajat o expozitie in memoria celui care a reprezentat judetul Putna in calitate de deputat in divanul Ad-hoc al Moldovei.

Casa memoriala "Vasile Alecsandri" de la Mircesti este un muzeu memorial infiintat in casa in care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890) in satul Mircesti din judetul Iasi.

Casa Memoriala "Mihai Eminescu" de la Ipotesti este un muzeu memorial amenajat in casa in care a trait poetul Mihai Eminescu (1850-1889) in satul Ipotesti din judetul Botosani. In curtea casei memoriale a lui Eminescu se afla Casa Papadopol, o casa taraneasca de epoca in stil moldovenesc, care a apartinut ultimului proprietar al mosiei Ipotesti - doctorul Papadopol. Acesta si-a donat casa statului. In prezent, aici se afla Muzeul de etnografie al Centrului National de Studii de la Ipotesti, fiind expuse obiecte provenind din vechile gospodarii taranesti.